Økologiske køer og økologisk mælk
Alle økologiske køer skal på græs og ud under åben himmel i sommerhalvåret fra medio april til november.
Her bevæger de sig rundt og æder af det friske græs. Dagen igennem hviler koen sig, mens den tygger drøv. Morgen og aften malkes de i stalden.
Økologiske køer skal have adgang til græsningsarealer, når forholdene tillader det, dvs. fra medio april til 1. november. I vinterperioden skal køerne kunne bevæge sig frit i løsdriftsstalde.
Økologiske malkekøer æder græs og anden grovfoder, samt korn og foderblandinger. Landmanden dyrker jorden uden at bruge pesticider, og den gødning, der bruges til markerne på en økologisk gård, skal være naturlig gødning. Der må ikke bruges kunstgødning.
Der gælder særlige regler for gårde med økologiske køer og produktion af økologisk mælk. Og ud over den europæiske og danske lovgivning har de økologiske landmænd og mejerier også brancheanbefalinger, som med et frivilligt ekstra sæt regler bygger oven på lovgivningen.
2 eller 3 hjerter
I Danmark har vi et statsligt dyrevelfærdsmærke, også kendt som hjerteordningen. Økologiske malkekøer og dermed den økologiske mælk fra økologiske malkekøer, har 3 hjerter - nogle ganske få har dog pt 2 hjerter.
Den gule farve
Om sommeren bliver den økologiske mælk fra koen mere gult. Det er fordi, køerne æder meget græs.
Økologiske køer går i løsdriftsstald, hvor de kan bevæge sig frit omkring. Om vinteren skal køerne kunne gå udenfor og røre sig.