De økologiske mejerier i Danmark

Danmark er et land, som er kendt for sine økologiske gårde, og de økologiske mejerier er kendt verden over. Økologisk mælkeproduktion er en af det danske fødevareerhvervs styrkepositioner.

Økologi er DNA for mange danske mejerier, og flere mejerier var i sin tid med til at starte den økologiske udvikling i Danmark.

Funderet i den økologiske tankegang og i samarbejde med deres mælkeproducenter leverer de økologiske mejerier økologisk landbrugsproduktion og bygger særlige tiltag oven på – for eksempel inden for områderne dyrevelfærd, natur og biodiversitet, krav til fodermidler, energiforsyning osv. I forhold til miljø, biodiversitet og dyrevelfærd har økologisk mælkeproduktion nogle særlige værdier. 

Det danske mejeribrug spiller en væsentlig rolle for at nå det danske, politiske mål om at skabe vækst for økologien.

Økologiske gårde

Pr 1. januar 2025 er der 320 gårde med økologisk mælkeproduktion (ud af ca. 4.000 økologiske bedrifter i alt). Der er omkring 63.000 økologiske malkekøer i Danmark. De producerede i 2024 635 mio. kilo økologisk mælk. Gårdene havde tilsammen ca. 100.000 hektar økologisk jord. Omkring 1/3 af al økologisk jord i Danmark er således knyttet til en gård med mælkeproduktion. 

Mejeriforeningen har 10 medlemsmejerier/virksomheder, der producerer økologiske mejeriprodukter. Det er Arla Foods, Naturmælk, Øllingegard, Thise Mejeri, Them Andelsmejeri, Mammen Mejerierne, Løgismose, Nordex Food, Vestmælk og Jernved Mejeri.